Mitt liv som leguan

Sigma |  Om sigma |  Psykologi |  Fysiologi |  Frågor ]

Sigma vilar

Vaknar när lampan tänds klockan 6 samtidigt som Staffan kommer in och börjar greja i rummet. Får ligga och ta upp värme och UV-ljus ett par timmar innan Staffan kommer och hämtar mig. Det är inte kul att behöva förflyttas till ett annat ställe. Personligen tycker jag att man aldrig ska flytta sig från det ställe man för tillfället befinner sig på, för man vet ju aldrig hur hemskt det kan bli vid det nya stället.

Staffan bär då ut mig i badrummet där brukar skita på golvet (oftast i närheten av golvbrunnen). Sen klättar jag upp i en handduk eller morgonrock och hänger där medan husse och matte duschar och/eller badar. Då känns livet ganska bra: det är varmt, hög luftfuktighet och jag hänger högt över marken (ibland helt gömd i en ärm eller bakom duschdrapperiet!).

Luftfuktigheten är bra för ömsningen. Jag ömsar ganska mycket. Nästan alltid är det någon liten del av min ständigt växande kropp som släpper ifrån sig lite skinn. Ibland ömsar jag jättemycket! Det är skönt men det kittlar ganska mycket (speciellt under hakan). Om jag inte får tillräckligt med fukt (eller bad) så kan skinnet torka in på tårna. Då kan det bli ganska obehagligt när skinnet torkar och krymper...

Sigma solarEfter ett tag kommer Staffan och bär tillbaka mig in i arbetsrummet. Det är inte heller särskilt kul, men ofta får jag sitta i blomkrukorna i fönsterkarmen. Där kan jag lapa sol och värme och samtidigt ha fullständig koll på vad som händer utanför! Great!

Värme är helt nödvändig för en växelvarm (="kallblodig") reptil som mig. Jag kan inte smälta maten om det inte är tillräckligt varmt under tillräckligt lång tid. Dessutom behöver jag UV-ljus för att kroppen ska kunna ta upp vitaminer. All energi i maten jag äter går åt till förflyttningar och att växa! Ingen energi används för uppvärmning, alltså!

Maten jag äter varierar en del. Oftast får jag torkade små pluttar (så kallad Iguanafood). Det är ganska ok, faktiskt. Jag gillar ärtor (det är också bra mat för en leguan), och jag älskar gurka, squash och zucchini (men det är inte så bra mat; det innehåller ju mest vatten)

Sigmas högra ögaI övrigt tycker jag om att ligga och ta det lungt! Jag sover gärna så fort tillfälle ges. Ibland brukar jag klättra omkring i lägenheten. Husse och matte låter mig göra det, men bara de dagar jag har skitit. Annars tror de att jag kommer skita i deras bokhylla. Men varför skulle jag vilja göra det?!?