Vanliga frågor

Sigma |  Om sigma |  Psykologi |  Fysiologi |  Frågor ]

Äter hon kött?

Sigma äter grönsaker. Hon äter inte kött. Favoritmaten är gröna ärtor, ost och havregrynsgröt. Ost är godis, det ger vi henne som belöning och uppmuntran, till exempel när hon gör något rätt eller är modig.

Anfaller hon?

Sigma är inte farlig. Hon kan bitas och piskas med svansen men en hund, till exempel, kan ju också bitas. Det viktiga är att Sigma förstår att man inte ska bitas eller piskas med svansen och bortsett från några gånger när hon var liten har hon heller aldrig gjort det. Däremot tycker Sigma om att klättra och har ordentliga klor. Därför kan hon rivas ganska mycket.

Sover hon med er i sängen?

Nej, Sigma sover helst bakom böckerna i bokhyllan eller inlindad i sitt lapptäcke. Sigma vill sova på ställen som ligger högt upp och där det är mörkt. Därför trivs hon bakom sina böcker. När Sigma väl har somnat sover hon djupt.

Gör Sigma några ljud?

Leguaner gör inga ljud. Däremot nyser hon ganska ofta. Det är hennes sätt att göra sig av med salt på. Vid hennes favoritplatser, som på fönstret i vardagsrummet till exempel, blir det snabbt saltfläckar.

Var skiter hon?

Sigma är rumsren och har själv valt att skita under badkaret. Sigma skiter och kissar samtidigt i en prydlig hög och sen är det bara att plocka upp det med lite hushållspapper. Varma och soliga dagar, som på sommaren till exempel, äter och skiter hon dagligen.

Hur stor kommer Sigma att bli?

Sigma är nu tre år gammal och ungefär 130 centimeter lång. Hon är inte så hög och det mesta är svans. Hon väger ganska lite. Leguaner kan bli upp till två meter långa.

Hur gammal blir hon?

Leguaner kan bli upp till tjugofem år gamla om man inte ger dem kött.

Ibland skriver ni hon, ibland han. Är det en hona eller en hane?

När vi köpte Sigma trodde de i djuraffären att det var en hona. På gröna leguaner är det svårt att se skillnad på honor och hanar de första åren. Eftersom Sigma fortfarande inte lagt ägg och börjar få en välutvecklad haklapp och taggar tror vi att hon är en han. Men det är svårt att vänja sig vid att "Sigma" i själva verket är en "Sigmus" så vi fortsätter att kalla Sigma för hon. Det känns inte speciellt viktigt.

Hur gör ni när ni reser bort?

När Sigma var liten inredde vi en kylbag åt henne som vi hade med på resor. Nu får hon inte längre plats i kylbagen utan har successivt fått flytta in i allt större resväskor. I väskan finns alltid en värmeblåsa (sån där man fyller med vatten) för att det inte ska bli för kallt för henne.

Är vi bara borta ett par dagar häller vi upp ordentligt med torrfoder och flera skålar med vatten eller låter kompisar komma och titta till henne. Sigma tycker bäst om att vara hemma i lägenheten med oss, men det är också okej att resa, bara vi håller oss i närheten. Hon blir väldigt "mammig".

Hon springer väl inte fritt omkring i lägenheten?!!

Sigma hade ett terrarium när hon var liten. När hon blev större fick hon springa fritt i lägenheten eftersom lägenheten är en mycket varm lägenhet. Vi har sett till att det finns extra varma ställen för henne och ett trevlig ställe där hennes lysrör, som ger henne den UV-strålning hon behöver för att kunna ta upp vitaminer, finns.

Hon får inte vara i alla rum (vissa rum behövs för blomkrukor och ömtåliga prylar) men de rum man inte får vara i är alltid allra mest spännande.

Vad gör Sigma hela dagarna?

Ligger och sover. Ligger på favoritplatsen i fönstret och tittar på cyklister som cyklar förbi. Äter. Springer racer-lopp på mattan i hallen. Ligger och sover...